Kredittsjekk av kunder er et viktig verktøy, men krever saklig grunn

Det er både lett og smart å gjennomføre kredittsjekk av kunder, men kredittvurderinger kan ikke brukes til å snoke fritt rundt.

Det er både lett og smart å gjennomføre kredittsjekk av kunder, men kredittvurderinger kan ikke brukes til å snoke fritt rundt.

Kredittopplysninger er sensitiv og i utgangspunktet privat informasjon. Derfor er det kun lov å innhente denne informasjonen i tilfeller der man faktisk har grunnlag for det, som for eksempel i et kundeforhold.

Kostbart å bryte reglene

Ulovlig bruk av kredittvurdering er et økende problem, ifølge Datatilsynet. Personvernnemda ila nettopp et overtredelsesgebyr på 75 000 kroner til eieren av en bilforhandler som misbrukte sin firma-tilgang på kredittinformasjon til å kredittvurdere en slektning for leie av en hytte.

Det ble altså vurdert slik av Datatilsynet at siden dette ikke hadde noe med virksomheten å gjøre, var dette ikke gyldig grunn til å hente inn kredittinformasjon om vedkommende.

Det er heller ikke lov å gjøre kredittvurdering i tilfeller der kjøpet blir gjort opp kontant.

Kundeforhold gir lov til å kredittsjekke

Bedrifter kan kredittsjekke eller kredittvurdere andre bedrifter når det foreligger et lovlig behov for det. Inngått avtale om salg på kreditt (salg som faktureres på etterskudd) er det vanligste eksempelet på et slikt legitimt behov. Dette reguleres av personopplysningsloven.

Med andre ord: er det en kunde, både kan og bør du ta i bruk kredittvurdering.

Bedrifter har også lov til å kredittsjekke privatpersoner de selger på kreditt til, men da kreves det at man opplyser på forhånd, og henter samtykke til at personen vil bli kredittsjekket.

Conta Kredittsjekk er en selvbetjent tjeneste som lar deg gjøre kredittvurdering av kunder kjapt og enkelt.

Les hvordan du gjør det, og se flere eksempler på gode grunner til å bruke kredittsjekk i Kredittsjekkskolen.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en gratis konto og kom i gang